Over ons bedrijf.

Onze koeien Ons bedrijf is een maatschap van Teun -(1940), Paul-(1968) en Ilse Blokker (1975). Paul en Ilse hebben twee kinderen Sam (2002) en susanne (2004). Wij hebben op ons bedrijf 65 melkkoeien die een quotum vol melken van 500.000 kg melk. Daarnaast zijn er 20 kalveren en 20 pinken (een pink is ouder dan 1 jaar en heeft nog nooit een kalf gehad), ongeveer 70 schapen met lammeren en nog wat hobbyvee als kippen en konijnen.
De koeien zijn hoofdzakelijk zwartbont, hoewel we de laatste jaren steeds meer kruisen met roodbont, brown swiss en fleckvieh. De schapen zijn van het ras Texelaars en worden voor het vlees gehouden.
Verder hebben we nog ongeveer 8 bijenkasten voor honing productie. Deze honing wordt gebruikt voor onze eigen consumptie. Om ons vee gezond te houden wordt naast extra aandacht voor de voeding, bodem (zie Het natuurlijk kringloop systeem) en mineralen ook gebruik gemaakt van homeopathie.
De boerderij is in 1890 op de huidige plek gebouwd. D e balken tussen het vierkant stammen echter uit het jaar 1800 en vinden hun oorsprong halverwege de Broerdijk, waar de boerderij eerst stond. De boerderij werd in 1890 van de oorspronkelijke naar de huidige plek verplaatst omdat hij zo langs de weg Hoorn-Medemblik kwam te liggen, wat gunstig was omdat toen alle producten per wagen konden worden aan- en afgevoerd. Op onze boerderij werkt nu de derde generatie Blokker.
Wij hebben totaal 58 hectare, waarvan totaal 51 hectare land (een hectare is 100 bij 100 meter) voor de voederwinning. Elk jaar wordt op 3 a 4 hectare, van de 51 hectare, tarwe verbouwd voor eigen krachtvoer. Verder wordt nog een gedeelte van het gras door grasdrogerij Hartog gedroogd en als krachtvoer vervanger gebruikt. De rest van het krachtvoer wat de koeien krijgen is GMO vrij ( geen genetisch veranderde voedingsstoffen) en wordt zoveel mogelijk regionaal betrokken.
De melkkoeien gaan in het voorjaar zo snel mogelijk naar buiten en blijven zolang mogelijk tot in het najaar buiten lopen. Het jongvee gaat na de eerste snede gras (voederwinning) naar buiten en de schapen lopen, behalve tijdens het aflammeren, het hele jaar buiten. De melk van de koeien wordt door CONO kaasmakers verwerkt in o.a. Beemsterkaas. De CONO is de enige fabriek die naast het biologisch boeren ook zijn melkveehouders beloond voor weidegang van de melkkoeien. Voor meer informatie zie http://www.cono.nl.
Wij vinden dit zelf ook erg belangrijk aangezien de melk van koeien die buiten lopen een stuk gezonder is. Er zitten meer vitamines in de melk en er komen andere vetzuren in de melk. Dit zijn o.a. de vetzuren die absoluut noodzakelijk zijn voor onze gezondheid en helpen voorkomen dat er ziektes en disbalansen ontstaan als bijvoorbeeld kanker, overgewicht en/of ontstekingen. [Let wel dit zijn vetten! Dus bij magere melkproducten krijg je ze minder binnen].
De reden dat wij overschakelen op het ras fleckvieh is omdat uit onderzoek is gebleken dat dit ras significant hogere gehalte heeft aan kanker remmende vetzuren.

Verder wordt er door ons rondleidingen verzorgt voor groepen mensen dit kan geboekt worden bij www.rondjeregio.nl.
Deze rondleiding kan ook rechtstreeks bij ons geboekt worden, bij minimaal 10 personen. Minder personen kunnen alleen een rondleiding krijgen op speciaal door ons gereserveerde dagen. Reservering via contact.
Verder zijn er op ons bedrijf 25 koeien geadopteerd door mensen uit de stad, zie www.adopteereenkoe.nl
Reactie Contact